Skip to main content

Da log4j-sårbarheden truede det tvær-europæiske it-system RINA – som myndighederne bruger til udbetaling af sociale ydelser over grænser – var danske Edoras it-specialister klar med en sikker løsning til EU-kommissionen. Nu vil Edora tilbyde 24 EU-lande hjælp med systemet.

Hver gang en EU-borger krydser en grænse og eksempelvis bliver gravid, kommer ud for en arbejdsulykke, skal betale børnepenge eller have efterløn, så kommer EU´s sagsbehandlingssystem RINA i spil:

Et it-system, som sagsbehandlerne i de enkelte EU-landes offentlige myndigheder bruger til at udveksle data om borgerne via den tvær-europæiske data-infrastruktur EESSI, som er udviklet til at sikre fri bevægelighed for arbejdskraften i EU.

Foreløbig har EU-kommissionen selv udviklet og vedligeholdt it-systemet RINA i de enkelte lande.

Men fra i år bliver opgaven lagt ud til medlemslandene selv, og derfor er 24 EU-lande med Italien i spidsen nu på udkig efter en it-leverandør, der kan stå for, at RINA fungerer, så alt fra pension til barselspenge, børnepenge, arbejdsløshedsydelser og erstatninger via sikre dataoverførsler kan udbetales til borgerne på tværs af landegrænser.

Årelang erfaring med RINA

I Danmark er det private it-hus Edoras konsulenter med til at løfte opgaven som førende specialister i RINA og de dertil hørende EU-forordninger hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og derfor planlægger Edora nu at byde ind på den store EU-opgave:

“Vi tror, at EU landene har brug for en it-leverandør til denne her ret komplekse opgave, som kender systemet i forvejen og har styr på alle certifikater og sikkerhed. Og her i Danmark har vores it-folk siddet med opgaven i årevis og skabt et byggemiljø i RINA fra bunden, så vi ved præcis, hvordan det fungerer,” udtaler direktør Mads Hedegaard fra Edora.

Danmark i førertrøjen

Danmark er i forvejen kendt som Europas førende nation, hvad angår offentlig digitalisering. Og da apache-sårbarheden log4j i december blev kendt, var danskerne derfor også meget hurtige til at sikre borgernes data mod hackere:

Da it-sikkerhedsfolk søndag den 11. december sidste år blev opmærksomme på log4j sårbarheden i RINA, gennemtestede og implemeterede Edoras it-folk løsninger på ganske få dage – før både EU-kommissionen og de andre EU-lande:

“Vi var stolte af at få at vide, at vores løsning var så godt analyseret og gennemtænkt, at vi var i stand til at påpege forbedringer og mangler til EU-kommissionens løsning. Vi har virkelig meget erfaring med det her system, og det gør, at vores folk kan arbejde meget effektivt, når det gælder,” udtaler direktør for Edora, Mads Hedegaard, hvis it-specialister arbejder med RINA under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.

De 24 lande, der er gået sammen om at finde en leverandør til RINA, ventes at udgive deres kravspecifikation til et kommende udbud inden for de næste par uger og vælge den nye tvær-europæiske leverandør til RINA umiddelbart efter sommerferien.